Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че държавният секретар на САЩ

...
Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че държавният секретар на САЩ
Коментари Харесай

Президентът на Хърватия: Помпео идва да ни "пробута" F-16

Президентът на Хърватия Зоран Миланович съобщи, че държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео идва в страната в петък, за да „ пробута “ на Загреб изтребители F-16, пише белградският ежедневник „ Политика “, представен от Агенция Фокус. „ Той идва да се опита да ни пробута американски самолети. Казвам го аз, който постоянно съм упорствал, че американските артикули би трябвало да са приоритет “, заяви държавният глава пред публицистите.

Той акцентира, че никой не би трябвало да приказва по тематиката с Помпео, защото това е един тип напън. Според него „ при идеални условия “ американската оферта би трябвало да се преглежда като приоритет, но по този метод тя ще бъде политическа, защото идва, когато търговете за други самолети са отворени и тъй като това се случва преди американските избори.

Хърватия желае да закупи 12 бойни самолета, а в периода до 9 септември предложения са подали снабдители от Съединени американски щати, Швеция, Израел и Франция.

Миланович счита, че офертите на страни, които не са членки на НАТО, не би трябвало да се преглеждат. Швеция предложи нови модели Gripen C/D, САЩ - нови F-16 Block 70, Израел - използван модел F-16, блок 30, а Франция - Rafale.

В началото на 2019 г. хърватското държавно управление анулира авансово контрактуваното решение за закупуване на 12 самолета F-16 Barak от Израел, тъй като Ерусалим не съумя да получи позволение от Съединени американски щати за продажбата им на Загреб.

Миланович разкритикува Помпео и по-рано, защото визитата му ще бъде в Дубровник, а не в Загреб. Държавният секретар на Съединени американски щати ще дойде в Дубровник утре, където ще се срещне с премиера Андрей Пленкович и външния министър Гордан Гърлич-Радман. Министърът на защитата Марио Баножич също ще се срещне с първия посланик на Вашингтон.

В сряда Министерство на външните работи на Хърватия разгласи, че чака позитивно решение за премахването на визите за Съединени американски щати за хърватските жители през идващите месеци и „ кардинално и утвърдително известие по отношение на визите “ от Помпео. Той добави, че измежду тематиките на срещата ще бъдат и избягването на двойното данъчно облагане и закупуването на изтребители F-16.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР